Obezite Bariatrik Cerrahi

Obezite Nedir? Obezitenin Nedenleri Nelerdir?

 

Obeziteyi ortaya çıkaran faktörleri incelemeden önce sizlere obezite nedir açıklamak istiyoruz. Obezite; yaş ve boya oranla sahip olunan kiloya bakılarak vücut kitle endeksinin yüksek çıkması sonucunda ortaya çıkan bir metabolizma hastalığıdır. Vücut kitle indeksi 30 ile 35 arasında bulunan kişilere obez tanısı konulmaktadır.

Obezite nedir kısaca açıkladıktan sonra bu sorunu ortaya çıkan nedenlere göz atalım. Öncelikle bir kişiye obez tanısı konulduysa bunun tek sebebi sadece çok yemek yemesinden kaynaklanmayacağını sizlere hatırlatmak istiyoruz. Aşağıda obezite neden olur tek tek açıkladık. Bu sebeplere bakarak aslında obezite nasıl önlenir sorusuna da yanıt bulabilirsiniz.

İlk akla gelen sebep aşırı beslenmedir. Obezite sorunuyla karşı karşıya kalmamak için düzenli, az ve sık beslenmek her zaman önemlidir. Günlük öğün saatlerini geçirmeden, fast food tarzı değil de; lifli – sebzeli gıdalarla beslenmek her zaman size sağlıklı bir kapıyı aralayacaktır.

Hareketsizlik en büyük sebeptir. Aslında hareketsizlik sebep olabildiği gibi obezitenin sonuçları içerisinde de değerlendirilebilir. Çünkü kilo aldıkça hareket kısıtlanmakta ve kişilerin sosyal hayatı bile olumsuz yönde etkilenmektedir. Ancak yine de gün içerisinde sürekli oturmak ve uzanmak obeziteye yol açmaktadır.

İlk 2 madde kişinin kendi elinde olan sebeplerdendi. Ancak bu madde tamamen kişinin metabolizmasıyla alakalıdır. Obezitenin zararları konusunda şikayetler yaşayan kişilerin büyük bir kısmında hormonal sorunlardan obez oldukları gözlenmektedir.

Obezite neden kaynaklanır sorusuna verebileceğimiz en şaşırtıcı yanıt ise; diyetlerdir. Özellikle vücudunuza uygun olmayan, sık bir şekilde tekrarlanan diyetler kilo vermek yerine obezite sorunuyla sizleri baş başa bırakabilir.

Anne sütü her zaman önemlidir, diyoruz. Bu kalıplaşmış cümle obezite üzerinde bile etkilidir. Anne sütünü yeterli düzeyde almayan ve fabrikasyon ürün mamalarla beslenen çocuklarda ileriki yaş dönemlerinde obezite sorunu gözlenebilmektedir.

Before
After

Obezite Neden Kaynaklanır?

 

Çağımızın en büyük sorunları başında obezite gelmektedir. Özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda, ergenlik dönemindeki gençlerde daha sık görmeye başladığımız obezite; herkes tarafından araştırılmaya başlandı. Anne ve babalar obezite neden kaynaklanır sorusunu uzmanlara yönelterek çocukları için çözüm aramaktadırlar. Obezitenin sebepleri konusunda bilgi arayışı içerisindeyseniz; yazımızı okuyarak merakınızı giderebilirsiniz

Mide balonu ameliyatı

 

Mide Balonu Ameliyatı Obez olmayan ancak kilo vermek isteyen kişilerin mideye yerleştirilen balon sayesinde daha az yemeleri sağlanır. Obezitede Ameliyatsız İşlemler Mide Balonu Uygulaması (Mide Balonu Uygulaması) Obezite tedavisinde cerrahi işlemlerin yanı sıra endoskopik işlemler de bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok kullanılan Mide Balonu (Mide Balonu) Uygulamasıdır. Kimlere Yapılabilir? • Endoskopiyi tolere edebilen herkese uygulanabilir. • Ameliyatı tolere edemeyen hastalara, 3 cm'den büyük hiatal herni (mide fıtığı) ve mide ülseri olmayan hastalara, daha önce mide ameliyatı geçirmiş, psikiyatrik hastalık geçirmiş ve geçirmeyen kişilere uygulanabilir. alkol veya uyuşturucu bağımlılığı. Endikasyonları - Ameliyat öncesi hastaları zayıflatmak, komplikasyon ve ölüm riskini azaltmak için, VKİ (BKİ) 40 ve üzeri olanlarda majör cerrahi yapılacaksa, VKİ (BKİ) 'nin üzerinde olanlarda. 35 ve ek hastalıklar, - BMI (BMI) 30 kg/m2'nin üzerinde olan diyet ve egzersiz programlarına rağmen kilo veremeyen hastalara uygulanır

 

Kimlere Yapılabilir?

  • Yöntem ameliyat değildir.

  • İşlem endoskopi ünitesinde sedoanaljezi altında 15-20 dakikada gerçekleştirilir.

  • Hastalar 1 gün hastanede kalır ve işlem sonrası erken dönemde yemek verilir.

  • Yeni geliştirilen balonlar (Ayarlanabilir Mide Balonu Sistemi) sayesinde hasta mide balonunda 1 yıl kalma imkanına sahiptir.

  • Uygun diyet ve egzersiz programları yardımıyla 1 yılda 30-50 kg arasında kilo vermek mümkündür.

  • Ayarlanabilir Mide Balonu Sistemi ile kilo kaybı yetersiz olan veya bir yıl içinde durmuş hastalarda balon şişirilebilir.

  • Eski balon çıkarıldıktan sonra hasta isterse yeni balon mideye geri yerleştirilebilir. 8. Bariatrik cerrahiden daha ekonomiktir.

 

Tüp mide ameliyatı

 

Obezite Cerrahisi Öncesi Hangi Testler Yapılıyor?

Tüp mide ameliyatı öncesinde hastanın ilk olarak diyet ve egzersiz  ile kilo vermesi beklenir. Eğer ki kişi bu şekilde kilo veremiyorsa ve bazı hastalıklara karşı risk altında ise ya da vücut kitle indeksi 40 ve üzeri değerde ise o zaman operasyon seçeneği değerlendirilmektedir.

 

Obezite cerrahisi öncesinde kişinin operasyona uygun olup olmadığı birtakım testlerin sonucuna bakılarak hekimi tarafından karar verilmektedir.

 

Dr. Gürhan Güngör mide küçültme ameliyatı için kendisine başvuran hastasının ilk olarak vücut kitle indeksini ölçmek için; boy, kilo ve beden ölçülerini almaktadır.

Sonrasında vücut kitle indeksi operasyona uygun olan kişilerin;

 

  • Ayrıntılı Kan tetkikleri

  • Psikolojik değerlendirmesi

  • Kalp damar hastalıkları

  • Anemnez (öykü) değerlendirmesi

  • EKG çekimi

  • Solunum Fonksiyon Testi

  • Üst  batın USG

  • Endoskopi

  • Akciğer grafiği gibi kontrolleri yapılmaktadır.

 

Bunların sonucunda zayıflama ameliyatı için uygun görülen kişilerin ameliyat edilebilmesi için gerçek anlamda psikolojisinin de buna hazır olması beklenir.

Hekimi eğer hastasının gerçekten de beslenme alışkanlığını bırakacağına inanmıyorsa, hasta bu şekilde beslenmeye devam edeceğinin sinyallerini veriyorsa operasyonu yapmayabilmektedir.Çünkü bu durumda hasta bir süre sonra eski haline geri dönecektir.

 

Bu tür operasyonlar hastanın yüksek motivasyonunu ve iş birliğini gerektirir.

Tüp mide ameliyatı sonrasında kesinlikle kötü beslenme tarzınız, kötü alışkanlıklarınız, hareketsizlik gibi sağlığınıza zarar veren eylemlerinizi terk etmeniz gereklidir.

Operasyonun başarısı kişinin kendisi ile oldukça yakından alakalıdır. Bunun için de birey sağlıklı alışkanlıklar kazanmaya hazır olmalıdır.

 

Obezite botoks tedavisi

 

OBEZİTE BOTOKS TEDAVİSİ BOTOKS TEDAVİSİ İLE 2,5 AYDA 37 LB Mide botoksu, endoskopi ile gerçekleştirilen 4 mm'lik küçük endoskopik iğne ile mide duvarına yaklaşık 200-300 ünite botoksun enjekte edilmesi işlemidir.

 

İşlem sırasında hastalara sedasyon anestezisi verilir. Hastalar işlem sırasında ve sonrasında herhangi bir şiddetli ağrı hissetmezler. İşlem sonrası 1-2 saatlik gözlemin ardından taburcu edilirler ve günlük hayatlarına dönerler.